Betlémské světlo přinesli do Českého rozhlasu pražští skauti. Přijít si pro ně můžete až do Štědrého dne

Od středisko Šípů Praha

Český rozhlas se připojil k tradici Betlémského světla. Symbolický plamínek míru a přátelství přinesli skauti do pražského sídla na Vinohradské třídě krátce po jedné hodině odpolední. Světlo bude ve foyer Českého rozhlasu až do Štědrého dne do půlnoci. Přijít si pro něj a odnést si ho domů může kdokoli.

Pokud patří k vašim štědrovečerním tradicím zapálení svíček na adventním věnci Betlémským světlem, pak si pro plamínek z rodiště Ježíše Krista můžete přijít přímo do foyer Českého rozhlasu na Vinohradské 12.

Skauti z osmdesátého pražského oddílu, kteří světlo přinesli, ho měli zapálené v několika lucerničkách. Světluška Eliška Miškovská poté slavnostně připálila vínovou svíčku a petrolejku. Kdo si chce pro světlo přijít, měl by se vybavit lucerničkou nebo svíčkou v obalu, která ochrání plamínek, aby nezhasnul.

‚Světlo se sfouklo‘

„Betlémské světlo zapaluju v rozhlase poprvé,“ řekla Eliška Radiožurnálu a dodala, že chybělo málo, a plamínek až do foyer Vinohradské 12 nedonesli. „Chtěla jsem na Šerifa vybafnout a světlo se sfouklo!“ Naštěstí ale nesli skauti světlo ještě ve dvou dalších, rezervních lucerničkách.

Hned odpoledne si pro Betlémské světlo do Českého rozhlasu přišel Václav Honek: „Chodím sem každý rok. Je to nejblíž, sednu na metro. Jedno je pro mě a jedno dám ženě na hrob.“

Do Českého rozhlasu donesli skauti z pražské osmdesátky betlémské světlo letos poprvé. Už v neděli ale přinesli plamínek třeba do domova důchodců Sue Ryder. „Klienti se na to moc těšili a bylo vidět, že když jsme přišli, tak byli nadšení. Pro ně to znamenalo víc, než ten plamínek. Bylo pro ně straně důležité, že jsme přišli a udělali jsme jim na chvíli společnost,“ řekla skautka Adéla Maráková.

Celý článek naleznete na webu Českého rozhlasu.