Na 40 tisíc skautů z celého světa se potkalo na jamboree. Češi připomínají drsné osudy skautů za války

Od středisko Šípů Praha

V americké Západní Virginii probíhá dosud největší celosvětové Jamboree. Na setkání skautů a skautek ze 120 zemí dorazilo na 40 tisíc účastníků. Smyslem je navázání nových přátelství, výměna zkušeností i vzdělávání. Do Spojených států vyrazilo i zhruba 500 zástupců z Česka, kteří pod heslem Unbreakable (Nezlomný) vypráví příběh českého skautingu. Ten se nepodařilo zlomit nacistům ani komunistům a nyní se těší velkému zájmu.

Historicky největší celosvětové Jamboree spolupořádají skauti z USA, Mexika a Kanady. Mexičan Omar Lugo, člen nejvyššího tříčlenného vedení, přirovnává deset let dlouhé přípravy k organizaci Olympijských her. „Je to jako řídit město. Musíme tu poskytovat veškeré služby, které jsou ve městě potřebné. To je náš úkol na celých dvanáct dní.“

Areál v rekultivovaném uhelném dole nabízí na 57 čtverečních kilometrech množství outdoorových aktivit – od horolezectví až po skate park. Obří skautský tábor vznikl díky penězům od sponzorů. Ti nejštědřejší zde mají jako poděkování své sochy – jako například bývalý americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

Zahraniční skauti si vyzkouší simulované vězení z Československa

Jen díky sponzorům mohli dorazit i skauti z exotických zemí. Například ti z ostrova Mauricius sháněli peníze na cestu tři roky. „Vyžádalo si to hodně klepání na dveře, mnoho práce i jednání a ohromnou pomoc,“ řekl vedoucí skautů z ostrova Mauricius Joseph Maneve.

Česká výprava je rozdělena do devíti oddílů. Na reprezentaci v USA se její účastníci společně připravovali poslední dva roky. Na jamboree představují třeba simulované vězení z Československa konce 40. let. Dnešní skauti se v něm na pár minut změní na své předchůdce, kteří skončili za protikomunistický odboj ve vězení. I přes dohled přísných bachařů musí komunikovat pomocí morseovky.

Úkol odkazuje na Dagmar Skálovou, odsouzenou na doživotí za přípravu puče. Ta zachránila mnoho skautů, když vinu vzala na sebe, poté co se s ostatními zadrženými dohodla na výpovědi právě morseovkou vyťukávanou na potrubí ve věznici.

„Seznamujeme návštěvníky s příběhem českého skautingu, který byl několikrát zakázaný, a vždy se ho podařilo znovu obnovit,“ nastínila česká účastnice 24. celosvětového Jamboree Marie Rejžková.

Zájem je i o speciality českého skautingu – stany s podsadou a hlavolam ježek v kleci. „Už jsem pár podobných věcí viděl, ale tuhle konkrétně ještě ne,“ podivoval se polský skaut Martin.

Českých skautů dorazilo do Západní Virginie téměř pět stovek, mezi zahraničními výpravami patří k nejpočetnějším. „Český skauting má – dovolil bych si říct – vynikající jméno. Jsme jednou z organizací, které významně rostou členskou základnou,“ dodal David Urban přezdívaný „Ňuf“, který českou výpravu vede. 

Původní článek naleznete pod odkazem na webu: České televize